Hvem er vi

Det unike blir lagt merke til, og design er derfor viktig for oss og våre kunder. Vi ønsker å ta menneskers behov og ønsker på alvor. Derfor er FLEXIBLE WORKSPACES selve kjernen i Svenheims identitet. Både i produkt og i arbeidsform. Vi leverer fleksible løsninger til store og små prosjekter.

For oss gir fleksibelt design nye og spennende løsninger. Et moderne formspråk og en solid konstruksjon som er skapt for fremtidens kontor. Vi har utviklet nye konstruksjonsteknikker som møter morgendagens krav til funksjonalitet og design.

Med våre fleksible løsninger er det kort vei fra idé til installert produkt hos kunden. Alle materialer og overflater er tilgjengelige hos oss, så lenge råvarene kan skaffes til veie. Ingen begrensninger. Våre kundeveiledere har alle bred og mangeårig erfaring med kontormøbler, og har den faglige tyngden som behøves i ethvert prosjekt.

Dette gjenspeiler seg også i våre kontormøbelserier. Enten du velger fra Factor, Vesta, Optima, Tellus eller Titan har du mange valgmuligheter og kombinasjoner.

Historie

Svenheim Møbelindustri AS ble startet på Osterøy utenfor Bergen i 1956. Bedriften var i mange år underleverandør av salongbord til andre produsenter.

I 1992 flyttet vi til større lokaler i Lunde i Telemark. Kundemassen for underleveranser hadde økt, og produktspektret utvidet til å gjelde komponenter til blant annet kjøkken og bad. I 1996 kjøpte vi konkursboet (maskiner, varelager og  produktrettigheter) etter Huseby Møbler AS. Samme år lanserte vi vår egen kolleksjon av kontormøbler. Siden starten av 2000- tallet har vi også levert prosjekt- og butikkinnredninger, blant annet det landsomfattende Post i Butikk- konseptet.

I 2002 kjøpte vi et fabrikkbygg på 50 000m2 i Alytus i Litauen, som vi gradvis har utviklet til å bli en komplett produksjonsenhet: UAB Svenheim.  I 2003 ble konkursboet etter Huseby Kjøkken kjøpt opp.

I dag er vi møbelkonsernet Svenheim Gruppen.

How it all began

Lite gårdshus og utgangspunktet

På den lille gården Svenheim nordøst på Osterøy tilbrakte Anders Knutsen Svenheim fredelige dager. Han hadde en liten gård med dyr, og med tømmer og ved til oppvarming i nærheten.

Svenheim startet på et beskjedent arbeidsrom. Da sønnen kom hjem i 1944, kjøpte Anders Svenheim en dreiebenk og “nedgraderte” arbeidsplassen sin til kjelleren. Der ble de første bordlamper og tretønnene produsert.

Med fokus på familiebedriften

Få år senere flyttet Anders til den første fabrikken, som han selv hadde bygget. Han begynte å levere bjørkeskjærbrett, platehyller, stoler og vinduskarmer til Husfliden i Bergen kort tid etter det.

I 1954 flyttet sønnen til Anders hjem til Svenheim. All skolekunnskapen ble omgjort til praksis av Knut Magne.

Den virkelige prosessen

Teamet startet med å lage finérplater i 1956, og utstyret var primitivt: treklossklemmer og tykke sinkplater som var varmet opp i ovnen. Først ble hornlimet varmet opp og påført platene med en sparkel. Deretter satte de en varm sinkplate i treblokklemmene, et finérark, en sponplate, et finérark og deretter nok en varm sinkplate.  Dette ble deretter presset sammen med klemmene. Varmen fra sinkplatene trakk gjennom finéren og smeltet limet slik at det festet seg til finérarkene. Platene ble presset sammen til sinkplatene hadde avkjølt seg, og  hornlimet fikk stivheten tilbake. Hornlimet ble produsert på Alvøen utenfor Bergen.

Tillegg til laget

I 1959 ble fabrikken utvidet igjen (E), og flere ansatte ble med i teamet. Nye investeringer ble foretatt, og senere begynte familiens virksomhet å bruke sponplater som kjernemateriale.

Senere begynte far og sønn Svenheim å produsere salongbord. Etter den vellykkede starten hadde salongbord blitt hovedproduktet.

Nye horisonter

Flere investeringer ble gjort, men salongbord var fortsatt hovedproduktet. Nye arbeidsverktøy kom etter hvert som virksomheten vokste. Til slutt, i 1980, flyttet selskapet til et lager på 300 m3 (I). I 1986 etablerte Knut Magne en møbelbutikk i sentrum av Lonevåg.

Et verdifullt partnerskap

Fra 1987 begynte selskapet å levere komponenter som underleverandør til andre produsenter. Bolett Kjøkken, Ekornes og Helland dukket opp på kundelisten, noe som i og for seg var en enorm prestasjon. I samarbeid med HBH Møbelfabrikk leverte virksomheten hotellmøbler til Amsterdam og Brussel SAS.

Utvidelse av markedet

I september 1992 ble hele selskapet flyttet til Lunde i Telemark, i lokalene hvor Swedoor hadde stengt dørene i 1991. I 1995 begynte selskapet å produsere kontormøbler, som etter hvert ble deres hovedsatsing. I 2000 var kontormøbler allerede selskapets hovedprodukt, i tillegg til underleveranser.

Svenheim har blitt tildelt GOOD DESIGN LABEL for FIX møbelserien i kategorien møbeldesign. Juryen ga følgende tilbakemeldinger på serien: Jurypris. Designer Fredrik Torsteinsen TORSTEINSEN DESIGN AS.